maheshwarananda

Swamiji, zoals hij liefdevol genoemd wordt, is de leerling en opvolger van Paramhans Swami Madhavanandaji. In 1998 heeft de spirituele gemeenschap van de Maha Nirvani Akhara in India en de Shankaracharya (hoofd van het Hindoeïsme), hem als Mahamandaleshwar ingewijd.

Al in zijn jonge tienerjaren erkende Swamiji dat ware vreugde in het leven kan worden gevonden in het dienen van God's schepping. Daarom wijdde hij zijn leven, als een Hindoe monnik, aan het helpen van de mensheid om het lijden te verminderen. Hij zet zich wereldwijd in voor spirituele tolerantie, sociale harmonie, milieubescherming en wereldvrede. Swamiji is ook betrokken bij vele humanitaire projecten zoals het "Desert Rainwater Harvesting" project, de "Jadan School" en het "Austria India Hospital" in de droge regio's van Rajasthan, India.

 

Eén van Swamiji's grootste bijdragen aan deze wereld is het ontwikkelen van het authentieke Yogasysteem, "Yoga in Daily Life". Sinds 1972 is dit systeem voor een goede gezondheid en levensstijl over de hele wereld verspreid om de fysieke, mentale, sociale en spirituele gezondheid van mensen te bevorderen. Zijn boek – Yoga in Daily Life, the System - is in 8 talen vertaald.

 

De Hoofdpunten van Swamiji's leer zijn:

 

  • het bevorderen van fysieke, mentale, sociale en spirituele gezondheid
  • respect voor alle leven
  • tolerantie voor alle religies, culturen en nationaliteiten
  • het bevorderen van innerlijke vrede voor wereldvrede 
  • bescherming van de mensenrechten
  • bescherming van het milieu en het preserveren van de natuur.

 

 

Swamiji's onzelfzuchtige diensten, zijn onvermoeibare liefde voor alle levende wezens, en zijn prachtige lezingen en satsangs zijn een bron van inspiratie voor miljoenen mensen over de hele wereld, die streven naar spirituele ontwikkeling.


Als erkenning voor zijn humanitaire en spirituele werk heeft Swamiji talloze onderscheidingen en eretitels van regeringen en hoogwaardigheidsbekleders van over de hele wereld ontvangen. Hij wordt gezien als een ware 'Ambassadeur van Vrede'.