madhavanandaParamhans Swami Madhavananda was een van de weinige grote spirituele meesters van onze tijd. Hij was de liefdevolle en toegewijde leerling van Sri Deep Narayan Mahaprabhuji. Bij het verlaten van deze wereld gaf Sri Mahaprabhuji zijn spirituele erfenis door aan Paramhans Swami Madhavananda. Door zijn leerlingen wordt hij liefdevol 'Holy Guruji' genoemd. Paramhans Swami Madhavananda inspireerde iedereen die bij hem kwam door zijn voorbeeldige leven en zuivere toewijding aan God en door zijn onzelfzuchtige dienstbaarheid aan alle levende wezens.

Paramhans Swami Madhavananda bracht zijn tijd hoofdzakelijk door in zijn Ashrams in Jaipur en Nipal (Rajasthan, India). Hij ondernam ook vele reizen naar zijn leerlingen in India en Europa. Paramhans Swami Madhavananda werd zowel in India als ook in Europa met groot respect tegemoetgetreden en hij ontving talrijke spirituele titels, waaronder de Hindu Dharma Samrat, wat de „belichaming van de Sat Sanatan Dharma“ betekent. De eeuwig heersende „Religie“, die boven alle „religieuze of levensbeschouwelijke richtingen“ staat en alle levende wezens verenigt en verbind.

Meer dan twintig jaar leefde Paramhans Swami Madhavananda aan de zijde van Mahaprabhuji en schreef zijn Satsangs en Bhajans op. Het is aan hem te danken dat Mahaprabhuji's prachtige liederen en verlichte woorden bewaard gebleven zijn. Hij is ook de schrijver van de levensverhalen van Sri Mahaprabhuji en Sri Devpuriji, die onder de titel »Lila Amrit« verschenen is.

In heel India verspreide hij het licht en de wijsheid van Mahaprabhuji en werkte hij middels gebed en meditatie voor het welzijn van de hele wereld.

"Holy Guruji" verliet op 31 Oktober 2003 zijn lichaam en ging in Mahasamadhi.