Met grote vreugde en eer hebben we Vishwaguruji van 20 t/m 22 mei in Nederland mogen verwelkomen. Vishwaguruji was op een Noord-Europese tournee en na zijn bezoek aan Zweden, bezocht hij ons in Nederland. Het was niet zijn eerste keer, want in de jaren 70 bezocht hij Nederland verschillende keren en genoot hij van het vlakke waterland tijdens korte verblijven of wanneer hij van en naar India vloog. In 2004 en 2008 hield hij ook openbare lezingen en seminars met Nederlandse Yoga beoefenaars en geïnteresseerden in Amsterdam, Tilburg en Breda.

Dit keer vond het seminar plaats in de kleine dorpjes Dongen en Oosteind in Noord-Brabant, net ten noorden van Breda, waar een van zijn leerlingen al meer dan 23 jaar een Yoga in Daily Life school heeft.


Dongen

Het seminar begon op zaterdag 20 mei in Dongen met Satsangs met Vishwaguruji en een Yoga dagprogramma bestaande uit het beoefenen van Asana's, Pranayama en meditaties volgens het Yoga in Daily Life systeem. Het seminar werd bijgewoond door YIDL-beoefenaars en andere geïnteresseerden uit Nederland, maar ook vanuit heel Europa en het Verenigd Koninkrijk. Als gastsprekers namen Mahamandaleshwar Swami Gyaneshwarpuriji uit India (Jaipur), Swami Uma Puri uit Wenen, Swami Rukmani uit Hamburg en Swami Lakshman Puri uit Australie (Sydney) deel, die allemaal hun ervaringen en uitgebreide yogawijsheid deelden.

In zijn lezingen benadrukte Vishwaguruji het belang van het feit dat de mensheid moet stoppen met het doden van dieren. H.h. legde ook uit hoe belangrijk het is om mens te zijn. Mensen zouden Yoga moeten beoefenen in het dagelijks leven, wat betekent elke dag oefenen en leven in volledig bewustzijn en volgens de menselijke morele en ethische normen. De warme en vreugdevolle sfeer van het seminar gaf iedereen een gevoel van geluk, tevredenheid en verbinding met elkaar en met de YIDL gemeenschap.

Op zondag 21 mei kreeg Vishwaguruji een rondleiding door de gastvrouw van de locatie in Dongen -natuurlijk Henriette, door hun kassen, waar ze op drie hectare biologische groenten verbouwen en door hun grote voedselbos. Hun hele productiemodel is volledig biologisch en optimaal zelfvoorzienend, allemaal gebaseerd op hun eigen, maar ook op wereldberoemde Nederlandse geavanceerde wetenschappelijke methodes voor landbouwkassen. Naast de mooie grote zaal die voor het programma werd gebruikt en de kassen, omvat dit centrum ook een biologische winkel, een bar/cafe en een vegetarische keuken.

 

Oosteind

De Satsang van maandag 22 mei werd buiten gehouden in de prachtige tuin van de boerderij van een van de leerlingen van Vishwaguruji in Oosteind. Deze boerderij omvat een Yogaruimte, een praktijkruimte, een grote moestuin, fruittuin en een prachtig grasveld gelegen naast een vijver. Tijdens het programma legde Vishwaguruji de basis voor een Veganistische & Vegetarische Yoga in Daily Life Ashram op het terrein, samen met 20 YIDL leden uit Nederland.We hebben 2 hele speciale dagen gehad hier in Nederland met Vishwaguruji. De dagen waren zeer inspirerend en we beleefden immens veel vreugde en geluk in zijn aanwezigheid. We kijken uit naar zijn volgende bezoek.