Chakra's

Chakra's

Chakra's zijn energiecentra waardoor de kosmische energie in het menselijk lichaam stroomt. De beoefening van “Yoga in Daily Life” kan deze centra, die zich in ieder mens bevinden, activeren.

Er zijn acht hoofd Chakra's en iedere Chakra is verbonden met bepaalde aspecten van ons bestaan

·         Muladhara Chakra  Wortelcentrum
·         Svadhisthana Chakra – Onderbuik Centrum
·         Manipura Chakra – Navel Centrum
·         Anahata Chakra – Hart Centrum
·         Vishuddhi Chakra – Keel Centrum
·         Agya Chakra – Wenkbrauw Centrum
·         Bindu Chakra – Maan Centrum

·         Sahasrara Chakra – Kruin Centrum 

Er zijn nog veel meer Chakra's verspreid over het hele lichaam aanwezig. Hun energie en vibratie onderscheiden zich door de locatie en eigenschappen van de verschillende Chakra's.

De Chakra's hebben een belangrijke invloed op verschillende niveau's van ons bestaan.

Het eerste niveau is het lichamelijke. Op de plaats van het lichaam waar de Chakra zich bevindt zitten klieren, organen en zenuwen, die geactiveerd kunnen worden door ademhalingsoefeningen, meditatie, Asanas en Mantras.

Het tweede niveau is het astrale niveau. De vibratie en energiestroom van de Chakra's beïnvloeden ons bewustzijn en ook onze fysieke gezondheid. Verkeerde voeding, slecht gezelschap en negatieve gedachten verminderen of blokkeren de energie van de Chakra's, waardoor in het bewustzijn en ook in het lichaam verstoringen en ziekten kunnen ontstaan.

In de natuurlijke toestand, beweegt de energie van de Chakra's met de klok mee. Met enige oefening kunnen we de uitstraling van de Chakra's met onze handpalm voelen en de draairichting vaststellen. We kunnen de draaiing van de Chakra's beïnvloeden door de hand ongeveer één centimeter boven dat deel van het lichaam te houden waar de Chakra zich bevindt en de hand een aantal minuten met de klok meebewegen.

Het derde niveau van betekenis is het spirituele niveau van waaruit intuïtie, wijsheid en kennis wordt ontvangen. De energie die alle Chakra's opwekt wordt de Kundalini genoemd. “Kundal” betekent slang, daarom staat zijn energie bekend als “slangenkracht.” Het rijzen van de Kundalini is vooral een gebeurtenis in het bewustzijn en bestaat uit het verruimen van het bewustzijn, het ontstaan van meer helderheid en het toenemen van de levensenergie. Het opwekken van de Kundalini betekent bevrijd worden van onwetendheid, illusie, steeds wisselende gedachten en het ontwikkelen van wijsheid, zelfdiscipline en zelfcontrole.

De vijf Chakra's die verbonden zijn met het normale menselijke bestaan, liggen langs de wervelkolom. De drie Goddelijke Chakra's bevinden zich in het hoofd. Hun vibratie en energie begeleiden ons op het pad van spirituele ontwikkeling. De Chakra's die verbonden zijn met het dierlijke bewustzijn bevinden zich tussen de tenen en het onderste einde van de wervelkolom. Om onze lagere natuur (die we als mensen al overmeesterd hebben) niet te stimuleren en op te wekken mogen we ons nooit op deze Chakra's concentreren.

Op het spirituele pad worden we geconfronteerd met al onze innerlijke eigenschappen en kenmerken, totdat deze geheel gereinigd en gezuiverd zijn. In de Agya Chakra bereiken we Zelfkennis. In de Bindu Chakra ervaren we de onsterfelijkheid van de Atma (Zelf), en in de Sahasrara Chakra vindt de openbaring van het hoogste bewustzijn en de vereniging van het individuele met de Goddelijke Zelf plaats (de verlichting). Als mens hebben we de unieke mogelijkheid in het leven om het Goddelijke Bewustzijn te ervaren en de kennis over het Goddelijke te bereiken. “Yoga in het Dagelijks Leven” en  de “Zelfonderzoek Meditatie” laten ons de weg zien.

De Symbolen en Eigenschappen van de Acht Hoofd Chakra's

Iedere Chakra in het menselijk lichaam heeft een corresponderend symbool, Mantra en kleur, net als een overeenkomstig element, Lotus bloem, dier en Godheid. Deze symbolische figuren illustreren de eigenschappen van iedere Chakra. Zulke symbolen helpen ons te ontdekken en intuïtief in meditatie, de verschillende aspecten van de Chakra's te voelen. Met het reciteren van de Mantra die bij de Chakra hoort, wordt de energie van die Chakra opgewekt en versterkt.

Voor een grondigere kennis van de Chakra's en Kundalini verwijzen we u naar het boek: "Hidden Powers in Humans" verkrijgbaar in het Engels en Duits. Ook kunt u kijken op de website: www.chakras.net