Therapeutische Effecten

                 Voor de  verbetering van de ademhalingsfunctie

De ademhaling speelt een essentiële rol bij alle Yogatechnieken en oefeningen. Onderzoeken hebben aangetoond dat de meeste mensen te oppervlakkig ademen, zonder gebruik te maken van de volledige capaciteit van de longen. Hierdoor wordt het lichaam onvoldoende van zuurstof voorzien. De stofwisseling is verminderd met als gevolg dat het lichamelijke welbevinden aanzienlijk wordt verzwakt.

                 Door specifieke fysieke oefeningen, ontspanning en ademhalingstechnieken wordt het ademhalingsproces bewust gemaakt en op een natuurlijke manier verdiept. Door regelmatig te oefenen, neemt geleidelijk aan het slechte adempatroon af en wordt deze door een diepe ontspannen ademhaling vervangen. Dit heeft niet alleen gunstige effecten voor de fysieke en mentale gezondheid, maar daardoor ontstaat er ook een beduidende verbetering van het immuunsysteem en de vitaliteit van het lichaam.

                 Ons ademhalingsproces heeft niet alleen invloed op ons fysieke welbevinden, maar ook op ons emotioneel en mentaal evenwicht. Bij stress, angst en opwinding is onze ademhaling snel en oppervlakkig. Wanneer we ontspannen zijn, is onze ademhaling langzaam en diep. In stressvolle situaties, hebben we de mogelijkheid onze innerlijke balans te hervinden door een bewuste, diepe ademhaling. Zo kan je met behulp van een rustige ademhaling leren kalmer te reageren op problemen en belastingen uit het dagelijkse leven en het beroepsleven. Op deze manier hebben we een positieve invloed op ons fysieke en mentale welbevinden.

                 De serie oefeningen van “Yoga in Daily Life” helpen niet alleen vele mensen bij het verkrijgen van een gezonde ademhaling, ook mensen met een ademhalingsziekte zoals Astma of Chronische Bronchitis kunnen door deze oefeningen verlichting en hulp vinden.

                 Juist bij Astma speelt de psychische component een grote rol. Ontspanning en ademhalingsoefeningen in combinatie met het veranderen van de levensstijl kan genezing of tenminste een verbetering van de klacht opleveren.

 

                   Bij Hart- en vaatziekten

Een zeer belangrijk doel van de Yoga oefeningen is het wegnemen van de risicofactoren, die ten grondslag liggen aan hart- en vaatziekten. Verkeerde voeding, stress en te weinig beweging zijn typische voorbeelden daarvan. Het regelmatig beoefenen van de systematisch opgebouwde Yoga oefeningen verbetert de hartfunctie immens door het stimuleren van de bloedsomloop en het in balans brengen van de tonus van het gehele vaatsysteem. Speciale ademhalingsoefeningen verbeteren de zuurstofopname en de afgifte van kooldioxide en andere onzuiverheden uit het lichaam. Langzamerhand komt het lichaam weer in balans, omdat de zuurstofbehoefte en de zuurstoftoevoer weer voor een natuurlijk evenwicht zorgen.

De ontspanningsoefeningen geven de patiënten zowel fysieke als geestelijke ontspanning.

Functiestoornissen van het hart en het vaatsysteem zijn een wijd verbreid probleem geworden en volgens de statistische onderzoeken laten de getallen zien, dat hart- en vaatziekten in de gehele wereld een verder toenemende tendens hebben. Daarom zijn in het systeem van “Yoga in Daily Life” de lichaams-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen aan dit probleem aangepast. Professor Jarmila Motajova, docent aan de universiteit van Bratislava, werkte 5 jaar lang, in het kader van een wetenschappelijke studie, aan het toepassen van Yoga oefeningen in de revalidatie van mensen met hartziekten. Een groep patiënten beoefende speciale oefeningen uit het systeem “Yoga in Daily Life”. Deze groep werd nauwlettend gecontroleerd en regelmatig getest. De resultaten van de technische gegevens (bijv. Hartslag, bloeddruk en andere functionele parameters), bevestigen het succes van Yoga oefeningen waarbij de gezondheid van het hart wordt versterkt.

 

                 Bij reumatische klachten

De reden waarom talrijke mensen aan de gevolgen van reumatische veranderingen van botten, gewrichten en spieren lijden, is vaak te wijten aan een verkeerde levenswijze. Overvoeding, een hoge consumptie van dierlijke eiwitten en vetten, bewegingsarmoede en het aannemen van slechte houdingen of bewegingen, zorgen voor degeneratieve veranderingen, ontstekingen, verstijving en sterke pijn in de gewrichten en de spieren.

                 Yoga oefeningen dienen niet alleen als een behulpzame therapie bij het verminderen van bestaande klachten, maar werken ook preventief tegen stijfheid in de wervelkolom en reumatische veranderingen van de gewrichten. Door de lichaamsoefeningen worden verkorte spieren gerekt en zwakke spieren versterkt. Dit zorgt voor een overeenkomende stabiliteit en steun voor de gewrichten. Bij Yoga oefeningen wordt gebruik gemaakt van de volledige bewegingsuitslag van de gewrichten, zo ver mogelijk bewegen zonder pijn. Dit verbetert de beweeglijkheid van de gewrichten en vergroot de doorbloeding in het gewrichtskapsel aanzienlijk. Het lichaam krijgt geleidelijk en op een natuurlijke manier een gezonde flexibiliteit.

                 Door speciale ademhalingsoefeningen wordt de stofwisseling gestimuleerd. Deze hebben ook een harmoniserende werking op het vegetatieve zenuwstelsel en ze bevorderen de ontspanning en het lichamelijke welbevinden.

                 Om de effectiviteit van Yoga oefeningen te bevestigen, werd in het belangrijke en wereldbekende kuuroord Piestany in Slowakije een onderzoek uitgevoerd. Daar onderzocht een team van medische specialisten, bestaande uit 3 doktoren, een psycholoog en een Yogaleraar het effect van de systematische oefeningen van “Yoga in Daily Life” op patiënten met de ziekte van Bechterew.

                  Patiënten van de ene groep, die specifieke fysieke en ademhalingsoefeningen uit het systeem “Yoga in Daily Life” beoefenden, werden vergeleken met een andere groep patiënten, die werden behandeld met de klassieke revalidatie oefeningen en technieken. De resultaten van dit onderzoek toonden aan dat er een beduidende verbetering van de beweeglijkheid en longparameters was, en dat er ook een substantiële vermindering van de pijn optrad.

                 Het succes van de oefenserie van “Yoga in Daily Life”  in het verminderen van problemen die samenhangen met het bewegingsapparaat is hoofdzakelijk te danken aan het holistische effect. De belangrijkste voordelen van deze oefeningen zijn dat ze niet alleen zorgen voor een fysieke verbetering, maar dat ze ook door de ontspanningstechnieken kalmerend op de geest werken. Het beoefenen van ontspanningsoefeningen helpt patiënten om beter met  stress en nerveuze spanningen om te gaan en daardoor zijn ze beter in staat om hun professionele en familiaire verantwoordelijkheden te nemen.


“Yoga in Daily Life” in de fysiotherapie - Het verslag van een fysiotherapeut

 

Met het stapsgewijs opbouwende systeem “Yoga in Daily Life” is er voor ons als westerse mens een mogelijkheid gecreëerd om Yoga in zijn originele en meest zuivere vorm te ervaren. Hoe langer ik “Yoga in Daily Life” beoefen, des te minder vragen heb ik over hoe Yoga in onze westerse cultuur zou kunnen integreren. Yoga, en hiermee bedoel ik specifiek “Yoga in Daily Life”, wijst ons een weg naar gezondheid en harmonie.

Yogaoefeningen zorgen voor een balans op lichamelijk, sociaal en geestelijk niveau.  Volkomen evenwicht betekent volkomen gezondheid, en iedere methode, iedere wetenschap, die dit doel nastreeft, is in harmonie met het gedachtegoed van Yoga.

Toen ik de weldaad van “Yoga in Daily Life” en de grote waarde voor de gezondheid bij mezelf ervaarde, groeide in mij de behoefte deze kennis in mijn fysiotherapeutisch werk te laten terugkomen.  De talrijke positieve reacties die ik van mijn patiënten kreeg, bevestigden mijn overtuiging, dat het integreren van “Yoga in Daily Life” in mijn therapie een waardevolle verrijking was.

·         “ Ik neem tegenwoordig de tijd om de oefeningen te doen en ik ben me veel bewuster van mijn lichaam. Hierdoor slaag ik er vaak in om onnodige spanningen bewust los te laten.”

·         “ Ik kan me nu veel sneller en gemakkelijker ontspannen, hieruit kan ik veel kracht halen.”

·         “ De mogelijkheid om de adem bewust te kunnen waarnemen en te beïnvloeden, heeft veel aan mijn welzijn bijgedragen.”

  

                 Het belang van ontspanning in het systeem “Yoga in Daily Life”

Het vermogen om te kunnen ontspannen in Yoga is net zo belangrijk als het correct uitvoeren van de fysieke oefeningen. Iedere les begint en eindigt met een korte ontspanning. Ook wordt tussen de oefeningen door kort ontspannen.

                 De diepere betekenis van het ontspannen ligt in het feit dat tijdens de ontspanning het lichaam voldoende tijd krijgt om te reageren op de oefeningen. De beoefenaar kan bewust de harmoniserende werkingen van de oefeningen navoelen en ontwikkelt hierdoor een fijn gevoel voor zijn lichaamsfuncties. De Yogaoefeningen moeten steeds met de ademhaling worden gecoördineerd en met een groot bewustzijn worden uitgevoerd. Op deze manier kan de holistische werking zich op lichaam, geest en bewustzijn volledig ontvouwen.

                 Sinds ik het systeem “Yoga in Daily Life” beoefen, leg ik op ontspanning, ademhaling en het bewust uitvoeren van bewegingen steeds meer de nadruk in mijn therapie. Ik heb zelf ervaren hoe belangrijk deze drie aspecten voor het herstel van het lichamelijke en geestelijke evenwicht zijn en welke grote rol ze in de gezondheid spelen. De therapeutische toepassing van “Yoga in Daily Life” op vele gebieden van de gezondheid, werd me steeds duidelijker naarmate ik meer patiënten ontmoette met verscheidene aandoeningen. In dit proces heb ik steeds weer geleerd om het immense effect van dit systeem op zijn waarde te schatten.         

 

                 “Yoga in Daily Life” als aanvulling op fysiotherapie

De oefeningen zijn voor vele patiënten geschikt als huiswerkoefenprogramma. Ze kunnen door therapeuten uitgekozen en individueel aangepast worden. De duidelijke illustraties en heldere beschrijvingen maken het voor de patiënt gemakkelijk om zelfstandig te oefenen. Vele patiënten beveel ik aan om de oefeningen van “Yoga in Daily Life” als vervolg op de fysiotherapie te blijven uitvoeren. Het biedt een uitstekend dagelijks oefenprogramma, waarbij geen supervisie meer nodig is van een therapeut. Ze worden ook door de meeste van mijn patiënten graag beoefend, omdat zij de positieve werkingen op de gezondheid kunnen waarnemen.

 

                 “Yoga in Daily Life” in de ademtherapie

Yoga oefeningen zijn van groot belang in de ademtherapie. Ook door de westerse geneeskunst worden deze oefeningen op hun waarde geschat, en er is mij nog geen boek over ademtherapie bekend, waarin geen Yogaoefeningen worden aanbevolen ter verbetering van de ademfunctie. De oefeningen van “Yoga in Daily Life” zijn op dusdanige wijze samengesteld dat door middel van verschillende fysieke houdingen de lucht op de inademing in alle delen van de longen komt. Dit bevordert een juiste ademhaling en stimuleert de stofwisseling. Een correcte ademhaling is een essentiële voorwaarde voor de gezondheid, daarom wordt er zoveel aandacht aan de ademhaling besteed in de Yoga oefeningen.

                 Veel van mijn patiënten raad ik aan om naast hun lichaamsoefeningen ook Nadi Shodhana volgens de aanwijzingen van “Yoga in Daily Life” uit te voeren. Deze speciale ademhalingsoefeningen hebben een harmoniserende werking op de Prana, de levensenergie in het lichaam. Nadi Shodhana ondersteunt een gezonde ademfunctie en geeft een zeer aangenaam gevoel door de fysieke en mentale balans die ontstaat.

 

                 “Yoga in Daily Life” tegen rug- en gewrichtsklachten

Het stapsgewijze systeem met ontspannings-, ademhalings- en lichaamsoefeningen is een nuttig oefenprogramma voor patiënten met pijnlijke gewrichten en voor mensen die door eenzijdige, lichaamsbelastende werkhoudingen en bewegingen een dysbalans in de spieren hebben ontwikkeld. De oefeningen worden systematisch afgewisseld van rekken, vasthouden, ontspannen tot bewegen.

                 Wanneer een medicus heeft vastgesteld dat er geen beschadigingen van lichamelijke structuren zijn, die ten grondslag liggen aan bepaalde lichamelijke klachten, dan kun je er zeker van zijn dat het regelmatig beoefenen van “Yoga in Daily Life” de spierbalans en de functie van de gewrichten zal verbeteren.

                 Een slecht houdings- en bewegingspatroon zorgt voor enorm veel druk op de wervelkolom. De hierdoor ontstane spierspanning is vaak de oorzaak van rugklachten, maar deze kan ook uitstralen naar andere delen van het lichaam zoals het hoofd, nek, armen en benen. Daarom wordt bij de Asanas meestal een deel of de gehele wervelkolom bij de oefening betrokken. De diepe lagen van de rugspieren worden voornamelijk ontspannen door die oefeningen waarbij de wervelkolom roteert. Deze dieperliggende spieren verbinden de afzonderlijke wervels met elkaar en hebben sterk de neiging om aan te spannen. Omdat ze een schuin verloop hebben, kunnen ze door rotatieoefeningen gunstig beïnvloedt worden.

                 Het rekken en versterken van de spieren moet worden gecombineerd. Wordt een spier alleen gerekt, dan spant hij bij belasting onmiddellijk weer aan en verkort hij, als hem de benodigde kracht ontbreekt. Als een spier alleen wordt versterkt, dan verliest hij zijn flexibiliteit en elasticiteit, wat resulteert in een verminderde beweeglijkheid.

                 Sterke en soepele spieren vormen een belangrijke bescherming voor de wervelkolom en de gewrichten. Van deze kennis wordt bij de opbouw van de Yogaoefeningen steeds gebruik gemaakt. Door regelmatig te oefenen kunnen gewrichts- en rugklachten al binnen een paar weken verdwijnen. Door het beoefenen van Yoga Asanas krijgen de spieren, banden, het kraakbeen en de gewrichtskapsels de noodzakelijke trainingsimpulsen, wat van belang is voor hun natuurlijk functioneren. De banden en het bindweefsel wat om ieder gewricht zit worden door spieraanspanning strakker en door rek- en strekoefeningen elastischer. De Yogaoefeningen vergroten ook de productie van gewrichtssmeer, die voor de voeding in het gewricht zorgt, vanuit de binnenste laag van het gewrichtskapsel. Het kraakbeen, de tussenwervelschijven en de menisci hebben allemaal uitgebalanceerde bewegingen nodig om hun flexibiliteit te behouden.

 

                 Psychosomatische effecten van “Yoga in Daily Life"

Yogaoefeningen zijn psychosomatische oefeningen, dat betekent dat ze lichaam, geest, adem en bewustzijn beïnvloeden. Dit is voor mijn werk een enorme verrijking. Veel van mijn patiënten  lijden aan hoofd-, nek- en  rugpijn; dit is toe te schrijven aan het onvermogen om met stress om te gaan. Veel mensen willen dat alleen niet inzien en zoeken in de fysiotherapeutische middelen vergeefs naar een blijvende verbetering van hun klachten.

                 Wanneer je als therapeut beseft dat de therapie niet succesvol zal zijn zonder een innerlijke verandering van de patiënt, is het moeilijk om van het fysieke naar het psychische bereik over te stappen. Door “Yoga in Daily Life” heb ik ervaren, hoe diepgaand, verreikend en aangenaam de effecten van de Yogaoefeningen zijn. De lichaams-, ademhalings- en ontspanningsoefeningen harmoniseren alle fysieke en psychische functies en leiden je op een natuurlijke wijze naar gezondheid op alle niveaus van het menselijk bestaan.

                 Yoga vraagt niet naar de oorzaak van fysieke of psychische problemen, omdat de Yogaoefeningen de mens sowieso in zijn geheel positief beïnvloedt. Vanuit mijn ervaring kan ik zeggen dat voor iedere patiënt, die aan steeds terugkerende, met stress samenhangende hoofdpijn of rugklachten lijdt, het systeem “Yoga in Daily Life” een buitengewoon behulpzaam en aangenaam oefenprogramma is.

                 “Yoga in Daily Life” is op zichzelf een compleet en veelomvattend gezondheidssysteem. De resultaten uit mijn eigen praktijk bevestigen het feit dat de effecten verder reiken dan alleen het fysieke niveau. Daarom beveel ik de toepassingen in dit systeem aan, om het leven van iedere gezondheidsbewuste persoon te verrijken.

  

Harriet Bucher

Gediplomeerde Fysiotherapeut (Wenen)

 


   Vitaal en gezond tot op hoge leeftijd door ” Yoga in Daily Life

  

Het regelmatig beoefenen van Yoga houdt het lichaam vitaal en gezond tot op hoge leeftijd. Yoga oefeningen hebben een medisch aantoonbaar stimulerende en regulerende werking op het menselijk lichaam, daarbij zijn de klieren, organen en het zenuwstelsel inbegrepen. Ze hebben een reinigend en regenererend effect op het hele lichaam. Tijdens het beoefenen van de Yoga Asanas wordt door het ritmische afwisselen van rekken en aanspannen van de verschillende delen van het lichaam het bloed en de lymfe uit de vaten geperst. Bij iedere aanspanning (contractie) ontstaat er kortdurend een vermindering van de bloedtoevoer en bij iedere rekking wordt datzelfde gebied van vers bloed voorzien, waarbij zuurstof en voedingsstoffen worden aangevoerd. Op deze manier krijgen organen en spieren de optimale voeding, de bloedcirculatie wordt verbeterd en gif- en afvalstoffen worden beter afgevoerd.

                 In de rekkingsfase van de Asanas wordt er een zachte druk uitgeoefend op de basissubstantie tussen de cellen van het lichaam. Deze substantie is verantwoordelijk voor de informatieoverdracht tussen de cellen. Yoga Asanas verbeteren deze functie, waardoor een  verbeterde lymfedrainage, een ontstopping van het weefsel en een verbeterde uitscheiding van afvalstoffen door de nieren ontstaat. Het lymfatische systeem zorgt voor het transport van vetdeeltjes uit de voeding door de bloedvaten en is ook verantwoordelijk voor het afvoeren van afvalstoffen uit de weefsels. Dit betekent dat het lymfatische systeem van grote betekenis is voor het versterken van het immuunsysteem en het optimaliseren van de verschillende organen in hun functie. Het beoefenen van Yoga is hierbij enorm ondersteunend.  De huid, ons grootste zintuig, blijft door het afwisselen van rekken en ontspannen elastisch en daardoor jeugdig.

                 Vooral de omgekeerde houdingen, zoals Viparitakarani Mudra, Sarvangasana en Shirshasana zorgen voor een betere doorbloeding van de bovenste lichaamshelft, ook wordt het verstopt raken van de aderen in het onderste deel van het lichaam wordt verminderd en de bloeddruk gereguleerd. Het beoefenen van de dynamische Asanas leidt tot een lichte stijging van de bloeddruk en verbetert de algehele doorbloeding. Maar de ontspanning na het beoefenen van de Asanas (en voornamelijk de diepe ontspanningstechniek “Yoga Nidra”) zorgt voor een bewuste omschakeling van de functie van het sympathische zenuwstelsel naar het parasympathische zenuwstelsel. Ofwel een omschakeling van activiteit, verhoogde bloeddruk en verhoogde polsslag naar een  bloeddrukverlaging en een ontspannen polsslag.

Het vegetatieve zenuwstelsel, dat normaal gesproken niet bewust beïnvloedbaar is, reageert hierbij indirect op de betreffende oefeningen, zodat het functionele evenwicht van het sympathische en parasympathische zenuwstelsel herstelt. Op dezelfde manier wordt het endocriene kliersysteem gereguleerd. Dit geeft een weldadig gevoel, een gevoel van innerlijke balans en harmonie en daarmee uiteindelijk een optimale gezondheid.

 

 

Dr. Med. Ingrid Gebhardt (Salzburg)