Je hart is als de oceaan, waarin duizenden rivieren uitmonden zonder te overstromen.
Je geest is als de heldere hemel, eindeloos en vrij, hoog boven deze wereld verheven.
Je wezen is als een boom die zijn schaduw en zoete vruchten aan allen geeft.
Een boom is niet gehecht aan zijn vruchten, hij houdt ze niet achter voor degenen die stenen naar hem werpen.
Net als je hart, offert de boom zijn vruchten aan allen, ongeacht in wiens handen ze vallen.

Na het afronden van het eerste niveau van “Yoga in Daily Life”, ben je nu goed voorbereid op de klassieke Yoga Asanas. Zoals je al gemerkt hebt, is er een groot verschil tussen de gebruikelijke gymnastiek en Yoga oefeningen. De Yoga houdingen hebben een krachtige en diepgaande werking op alle lichaamsfuncties en op de geest. We kunnen dus zeggen dat Asanas niet alleen invloed hebben op het lichaam, maar bovendien op de iemands gehele persoonlijkheid. Op een heel natuurlijke manier zorgen de Yoga Asanas voor een goede gezondheid en balans tussen lichaam en geest. Men ervaart een innerlijke rust en vrijheid.Om snelle en langdurige resultaten te bereiken is het enorm belangrijk om regelmatig en systematisch Yoga te beoefenen. In het begin kan regelmatig oefenen als moeilijk en enigszins onaangenaam worden ervaren. Maar zodra lichaam en geest de positieve effecten  gaan bemerken, ontstaat er vanzelf een verlangen om te gaan oefenen. Beoefen niveau 2 minimaal 3 maanden, alvorens verder te gaan met het volgende niveau.

Er zijn Asanas die gemakkelijker ‘s morgens zijn uit te voeren en andere zijn meer geschikt voor de avond. Er zijn speciale ademhalings-technieken die een uitkomst zijn voor degenen die moeite hebben om ’s ochtends wakker te worden. Mensen die moeilijk in slaap kunnen komen, verlangen naar de ontspanningsoefeningen uit de Yoga en zullen deze regelmatig ‘s avonds gaan beoefenen. Problemen met de bloeddruk, rugpijn en andere gezondheidsklachten worden verminderd door regelmatig te oefenen. Na een tijdje wordt het een gezonde gewoonte, net zoals het nemen van een douche. Het beoefenen van Yoga wordt dan iets dat we gewoon niet meer willen missen.

             Verloop van een Yoga oefenprogramma

·         Begin je Yoga oefenprogramma met een ontspanning en beoefen daarna enkele dynamische oefeningen zoals het rekken van het lichaam, rollen van het lichaam, torsies of eenvoudige oefeningen uit de “Sarva Hita Asanas”, om de spieren op te warmen, de gewrichten soepel te maken en de bloedcirculatie te stimuleren. 

·        Daarna ga je verder met de Asanas uit het oefendeel van “Yoga in Daily Life” dat je op dat moment beoefent. Aanvankelijk beoefen je iedere Asana drie keer zonder langer vast te houden. Na een tijdje op deze manier geoefend te hebben, ga je het oefenprogramma uitbreiden door de houdingen een paar minuten met een normale ademhaling vast te houden. Beëindig de lichaamsoefeningen met een korte ontspanning. 

·         Na het beoefenen van de Asanas lucht je de ruimte en voer je de Pranayama en daarop aansluitend de meditatie uit, uit het door jouw uitgevoerde oefendeel. 

·         Beëindig het Yoga oefenprogramma door drie maal OM te zingen en de vredes Mantra, OM SANTIH, SANTIH, SANTIH