Hoe meer wijsheid je bezit, des te nederiger je word. Hoe meer begrip je ontwikkeld, des te behulpzamer worden je handelingen. Hoe meer goedheid er in je hart huist, des te meer liefde je voor alles voelt.

 

We komen nu bij het laatste en hoogste Niveau van de Asanas – Padmasana (Lotus) en het beoefenen van de verschillende houdingen in Padmasana.

 

Naast Shirshasana, staat Padmasana bekend als de hoogste en "koninklijke" Asana. Waarom is deze houding zo belangrijk? Padmasana is de enige zithouding waarbij de wervelkolom volledig rechtop staat, zodat de longen volledige de ruimte krijgen om te kunnen ademen. Daarbij opent het de Chakras langs de wervelkolom en activeert het de overeenkomende zenuwcentra. Wanneer de eigenschappen van iedere Chakra zich beginnen te openbaren, krijgt de Yogabeoefenaar toegang tot verschillende niveaus van bewustzijn. Daarom zitten Yogis altijd in Padmasana voor diepe meditatie.

De lotus is een betekenisvol symbool voor de Yogi en de Yogabeoefenaar. In de mythologie vertegenwoordigt de lotusbloesem schoonheid, reinheid en spiritualiteit. Omdat hij altijd op het wateroppervlak drijft, geeft het ons een voorbeeld, hoe we in deze wereld kunnen leven. Water staat symbool voor Maya (de wereld) en de lotusbloesem staat symbool voor de mens. Mensen en de wereld zijn sterk met elkaar verbonden en net zoals de lotusbloesem alleen in water kan leven, kunnen mensen en andere levende wezens zich alleen ontwikkelen en realisatie bereiken in deze wereld. Net zoals de lotus op het wateroppervlak drijft, onaangeraakt door het water, leven Yogis in deze wereld innerlijk onaangedaan door verleidingen, pleziertjes, moeilijkheden en ongeluk. Zij zijn in ieder opzicht vrij, zelfs al probeert de Maya ze af te leiden door sterke emoties en verlangens.

Voor de Yogi is de lotusbloesem een symbool van Goddelijk bewustzijn en liefde. Degenen die op de lotusbloesem mediteren kunnen zijn perfectie in zichzelf realiseren. Voor diegenen die de goddelijke lotus in zichzelf vinden, is de zoektocht voorbij.